30 Haziran 2009 Salı

Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri


Gene yeterlik döneminde okuduğum bir kitap. Fransa, İngiltere, ADB; Federal Almanya, Rusya, Polınya, İspanya, Arjantin tarihsel gelişme, sosyo ekonomik yapı, siyasal yapı, anayasal sistem, merkezi yönetim, taşra örgütlenmesi, yerel yönetimler, kamu personeli, kamu finansmanı ve bütçe, güncel kamu reformları, özelleştirme ve yerelleştirme politikaları, bölgesel küresel etkiler başlıkları altında inceleniyor. Ülke bütün olarak ele alınıp, o ülkenin dilinde okuma yapabilecek kişilerce (Polonya hariç) bölümlerin hazırlanması doyurucu bir sonucu beraberinde getirmiş. Yerelleşme, Bağımsız İdari Otoriteler, Bölge Kalkınma Ajansları, Özerk kurumlar, Kamu denetçisi kavramları etrafımızda uçuşurken diğer ülkelerde durum nasıl görmek açısından yararlı.

735 sayfa, İmge, Şubat 2009 Ankara

29 Haziran 2009 Pazartesi

Masumiyet Müzesi



Nobel'den sonra olmamış bence. Nerede Cevdet Bey ve Oğulları'nın tadı, nerede Sessiz Ev'de kızın ölüvermesinin sarsıcılığı. Giderek daha az beğeniyorum yazarın kitaplarını. Ama okumadan da duramıyorum. Umut Ege'yi emzirirken okuduğum bir kitap. En okunan kitabı diyorlar ama benim en okuyamadığım kitabı oldu. Kitabın en sevdiğim yanı Balıkesir'e giderken, yolda kitabı bitirmeye çalışırken okuduğum ve bana pek uyan bu satırlar oldu:

"Bazen zamanın ne kadar çok akmış olduğunu yıkılan bir binadan, küçük bir kızın çocuklu, neşeli, iri göğüslü koca bir kadın olmasından, ya da gözümün çoktan alıştığı bir dükkanın kapanmasından anlar, telaşlanırdım." (s.488).

Kitabın kahramanı biriktiyor da biriktiriyor, masumiyet müzesinde sergilediklerini. Evde yıllar geçtikçe ve dolaplardan eşyalar taşmaya başlayınca ve bir de yaşamımıza Umut Ege eklenip onun eşyalarına yer gerektikçe, ayıklama hastalığı başladı bende. Her şey çok kullanılır olmalı, çok eşya bulunmamalı felsefesi yerleşti. Biriktirme her insanın içinde var sanırım. Ben de böyle sanal ortamlarda biriktirerek bu yanımı doyuruyorum.

Orhan Pamuk.
592 sayfa, İletişim, 2008 İstanbul
Öznur'dan.

Kamu Personeli

Yeterlik dönemi okunanlarından. Personel yönetimi nedir, kamu personeli kimdir, Liyakat sistemi - Kariyer sistemi farkı nedir, sıkça duyduğumuz norm kadronun arka planında neler vardır işte hepsi burada.

Kamu personel sistemi ve yönetimi konusunun "güdüleme" ve "beyindekini emme" zanaatlarını öğrenmeyle bir ilgisi yoktur. Modern devletin bir buçuk yüzyıllık deneyimi gösteriyor ki, kamu personel sistemi ve yönetimi, herşeyden çok bir "devlet sorunudur" diyor arka kapakta yazar.

Birgül Ayman Güler
365 sayfa, İmge, Kasım 2005, Ankara
Kendi Kütüphanemden

Yönetişim Zihniyeti


Sonay Bayramoğlu tezini kitaplaştırmış. Gene yeterlik hazırlık dönemimde okuduğum bir kitap. Bir yazara imrendım, enfes, keşke ben de böyle bir tez yazabilsem. Keşke Türkiye'de daha çok kadın böyle çalışmalar içinde olsa.

Çokça duyar olduğumuz bir kelime yönetişim. Yazar bu kavramı irdeleyerek başlıyor ve oluşturulan kavramsal çerçeve sonrasında bağımsız düzenleyici kurumlar ekseninde Türkiye'de etkilerini gözden geçiriyor.

Kriz, Derviş, hızla geçen kanunlar hafızamda. Lakin satır araları, dış dünya baskısıyla değişen kanunlar, bu kurullara düzenleme dışında yasama ve yargı güçlerinin verilmesi, bölüşüm ilişkilerinde yönetişim, pek çok kavramı aklımda oturtmama ve daha detaylı irdelememe yardımcı oldu.

454 sayfa, İletişim, 2005 İstanbul
Kendi Kütüphanemden

Türkiye'nin Yönetimi



Yeterlik sürecinde okuduğum ve yeterlik için mutlaka okunmalı dediğim bir kitap.

Birgül Hoca'yı tanımış olmak, benim için bir kazanım. Umarım daha da çok kitaplar yazarak, alanın kazanımlarını da arttırır.

Hoca her zamanki titiz tarzında. Merkez örgütlenmesi, mülki yönetim, yerel yönetim başlıklarıyla bu işin akademik yanında olmayanlar için de okunması zevkli bir kitap.

343 sayfa, İmge, Ocak 2009, Ankara
Kendi Kütüphanemden

28 Haziran 2009 Pazar

Fay Kırığı-1



Doktora yeterlik sürecinde roman okumayı çok özlemiştim. Sipariş ettiğimiz kitaplardan, yeterlik için olanları alıp sonrası için bu romanı ayırmıştım. Ayrıntılarda Eroğlu'nun kurduğu cümleler etkileyiciyken, bütünde aynı etkileyiciliği bulamadım. Gene de serinin diğer kitaplarını merakla bekliyorum:))

300 sayfa, Agora Kitaplığı, Mart 2009, İstanbul
Kendi Kütüphanemden

Yeni blog 1-2 deneme.

Tatil yaklaşıyor, kitap seçerken düşündüm de, neler okumuşum not etsem balık hafızama çok yardımcı olacak olacak.